Európa Nap - Falunap 2010. szeptember 18-án

 

"Sír a szívem és a lelkem." Szili Lajosné polgármester asszony első mondata ez volt, mikor szombaton reggel a focipályára, az Európanap - Falunap helyszínére ért. A szakadó eső, a néhol bokáig érő víz mindannyiunkat elkeserített. Félő volt, hogy ezt a hetek óta önkéntesek sokaságával előkészített napot, a programokat elmossa az eső.

Aztán sorra érkeztek mégis a meghívott települések képviselői, csoportjai, finn meghívott vendégek és maga a finn tiszteletbeli konzul is. Sorra érkeztek a döbröközi baráti társaságok is sátrakkal, főzőberendezésekkel, előkészített alapanyagokkal és léthatóan jókedvvel. Mindenki készült erre a napra és nem rettentette vissza a társaságot sem eső, sem sár.

Elsőként a projektben résztvevő települések polgármesterei tartottak egy rövid konferenciát Szili Lajosné vezetésével, melyen sor került a meghívott vendégekkel való megismerkedésre, a projekt céljának, tartalmának ismertetésére magyar és angol nyelven. A tolmács Tösmagi Andrea volt, aki az egész napi programot moderátorként, két nyelven, bájos kedvességgel vezette le.

 

 

Óriási, több száz ember befogadására alkalmas sátor alatt zajlottak a programok. A polgármester asszony köszöntője után a döbröközi alkalmi színi társulat előadásában részletet láthattunk a Kalevalából, a finn hősi eposzból, Komlóczi Zoltán modern rendezésében. A döbröközi lányok-asszonyok vidám finn néptánccal lepték meg a finn vendégeinket, és gyönyörködtették meg a nézőközönséget. Boczor Tamás, a döbröközi mesemondó, tanulságos finn mesét adott elő a tőle megszokott remek előadásban.

 

 

 

Aztán következtek sorra a vidéki csoportok, akik legtöbbször az ő általunk megjelenítő ország táncaiból, dalaiból adtak elő. Alsómocsolád például lengyel táncot, éneket adott elő közösen egy kedves lengyel fiatal lánnyal, aki tanulmányúton tartózkodik már egy hónapja Magyarországon, Alsómocsoládon.

Késő délutánig egymást követték a fellépők - mind színvonalas produkcióval. Utolsóként az egész rendezvény házigazdája, a Hagyományőrző Alapítvány Gyöngykoszorú néptánccsoportja lépett fel a tőlük megszokott óriási sikert aratva.

 

 

Más rendezvények is voltak. Rajzverseny, íjászat, go-cart... Egész nap kiállítás az Ifjúsági házban vetítéssel. A fölszinten Döbrököz mutatkozott be, az emeleten pedig Finnország.

 

 

A vidéki és döbröközi csoportok főzőversenye komoly kihívást jelentett a zsűrinek. Mind tálalásban, mind pedig ízben, zamatban különleges ételek, sütemények kerültek bírálatra. Külön kategóriája volt a nemzetiségi ételeknek. Csak köszönet illeti meg azokat az aranykezű szakácsokat, cukrászokat, akik valóban tehetségük legjavát elhozták Döbröközre.

 

 

Hagyományőrzőink likaskaláccsal kedveskedtek a vendégeknek. Burgi több kondérban is főzött, babgulyás, halászlé, pincepörkölt, birkagulyás, - mindenki vendégül lett látva.

Este a ROXINHÁZ előadására zsúfolásig megtelt a hatalmas sátor. A közönség együtt énekelt az énekesekkel - óriási hangulat volt, és óriási siker az előadóknak.

 

 

E tartalmas napot a Művelődési Házban bállal zárták a rendezők.

 

Képgaléria: >>>>>

 

<<<vissza<<<