Átadásra került az IKSZT

2012.03.25.

 

2012. március 25-én vasárnap délután ünnep költözött Döbröközre, átadásra került az IKSZT. Valódi ünnepség volt. A beruházó döbröközi önkormányzat a régi Művelődési Házat EU-s pályázati pénzből az új, korszerű funkcióknak megfelelően átalakított, felújított. Ezt vették most birtokba a döbrököziek, akik mintegy háromszázan alig fértek el az új nagyteremben. Az ünnepséget jeles személyiségek tisztelték meg jelenlétükkel. Szili Lajosné polgármester mellett V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Patai Vilmos országgyűlési képviselő, Tóth Gyula volt országgyűlési képviselő, a dombóvári önkormányzat képviseletében, valamint a környékbeli polgármesterek.

Az ünnepség délután háromkor kezdődött a Himnusszal, majd Szili Lajosné Döbrököz polgármestere köszöntötte a vendégeket. Beszédének gondolatiságát Tamási Áron: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne" - vezette fel. Elmondta, hogy Döbrököz egy újabb olyan intézménnyel gazdagodott, amely az egész lakosságot szolgálja. Ez az épület és rendezett környezete sok döbröközi ember munkájának gyümölcse is. Külön kiemelendő Lázár Albert képviselő szervező, irányító munkája, a közmunkások segítsége és a Nyugdíjas klub önzetlen munkája is. Az új intézményben működik a könyvtár internet hozzáféréssel, itt kap helyet a gazdajegyző, itt működhetnek a civil szervezetek, csoportok, klubok és maga a művelődési otthon. A vidéki élet felértékelődésével az otthon fogalma, jelentősége megnőtt. Az IKSZT úgy tölti be a funkcióját, ha minden korosztály a saját otthonának tekinti. A ma fellépő csoportok kivétel nélkül döbrököziek, büszkeségeink.

Őt követte Ruff Renáta és Selyem Attiláné, akik Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz! című versét adták elő. Majd látványos prezentáció következett „Ez az otthonunk” címmel, mely bemutatta Döbrököz szépségeit, valamint a község  közelmúlt eseményeit képekben.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár ünnepi köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a múltba visszatekintve tapasztalhattuk, hogy közösségi terek születnek, majd miután bennük a tevékenység befejeződik, a régi terek megszűnnek, új funkciójuk lesz. Példaként említette a döbröközi Werbőczy-vár történetét, ahol valamikor jelentős végvári küzdelem folyt a török ellen, majd később a vár pálinkafőző lett, aztán a szétbontott köveiből új tereket építettek, lakóházakat, gazdasági épületeket. A mostani új közösségi tér működését csökkenő mértékben, de 3 évig támogatja a nyertes pályázat. Benne a helyiek közösségi életet élhetnek, mind a csoportok, mind pedig az egyén számára szolgáltatást nyújt az új intézmény.

 

 

Az államtitkári köszöntőt Lőcze Andrea tanárnő követte, aki Geszti Péter—René Dupéré Magyarország című dalát adta elő.

Az ünnepélyes szalagátvágásra a színpadon került sor. A szalagot népviseletbe öltözött fiatalok tartották mintegy a jövőt képviselve és V. Németh Zsolt államtitkár, Patai Vilmos országgyűlési képviselő, Szili Lajosné polgármester, Selyem Attiláné IKSZT intézményvezető és Farkasné Doszpod Aranka könyvtáros vágták át ünnepélyesen.

Óriási sikert arattak a kulturális műsorok, melyek résztvevői voltak:

Döbröközi Mazsorettek - felkészítőjük Farkas Edit
Gyermek néptánccsoportok

        Óvodai - felkészítőjük Pecsét Gézáné

        Iskolai - Felkészítőjük Andikné Schmidt Mária
Döbröközi Férfikórus - felkészítőjük Farkas Edit

        Népdalszóló - Farkas Edit
Döbröközi Gyöngykoszorú Hagyományőrző Néptánccsoport - felkészítőjük Farkas Péter

 

A rendezvényt táncház zárta, ahol a zenét a döbröközi Plastyc zenekar szolgáltatta.

 

Képek a rendezvényről (Farkasné):

Képgaléria: >>>>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<<<vissza<<<