Túra Abaligetre

2012.04..15.

 

A Delta Turista Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park a hétvégén dr.Gebhardt Antalról emlékezett meg

Lelkes csapattal, több mint 60 túrázni vágyó emberhez csatlakozva indult emléktúrára a Delta Turista Egyesület április 14-én, szombaton. Utuk az Apaligeti-cseppkőbarlanghoz vezetett, ahol megismerkedhettek a barlang csodaszép mészkőképződményeivel, de elhangzott néhány mondat dr.Gebhardt Antalról is.
dr.Gebhardt Antal a Mecsekben, a Déli-Kárpátokban a Retyezáton végzett zoológiai kutatásokat 1924 és 1930 között. 1930-tól 1933-ig az abaligeti és a mánfai barlangok, a mecseki források állatvilágát tanulmányozta. Az Abaligeti-barlang élővilágának átfogó felmérését ő végezte el, és 1934-ben módszeres gyűjtőmunka eredményeként már 190 állatfajt írt le a barlangban, köztük bogarakat, pókokat, aprófutoncféléket és a patak vizében egyedülálló vakbolharákfajokat (például a róla elnevezett Niphargus forelli gebhardti) és vakvíziászkákat.

 


A barlanglátogatás után egy hosszú gyaloglás következett Orfűre. Itt átkelhettek a Sárkány szakadékon és a Szuda völgyön.
Ezt követően az Éger völgyhöz vezetett az út, ahol az elfáradt csapatot zsíroskenyérrel és borkóstolással vendégelték meg.

Szöveg és fotó: Szalai Viktor

<<<vissza<<<