Start! Irány a mezőgazdaság!

2012.05..20.

 

Döbröközön az Önkormányzat Képviselő-testülete már évek óta a közfoglalkoztatást szorgalmazza, belátva azt, hogy sajnos egyéb munkalehetőség sem helyi viszonylatban, sem pedig a környéken nincsen a zömmel képzetlen emberek számára.

 

Lázár Albert közfoglalkoztató önk. képviselő:

Dombóvár után Döbrököz Község Önkormányzata a legnagyobb foglalkoztató a térségben. Az idei évben sok minden változott. Az fht (RÁT) összege a tavalyi 28.500 Ft-ról idén 22.800 Ft-ra csökkent. Az ellátás feltétele a tavalyihoz hasonlóan, hogy a 30 nap munkaviszonyt felülvizsgálatkor igazolni kell. Érvénybe léptek a közfoglalkoztatási bérek is. A 4 órás foglalkoztatás megszűnt, valamint változás az is, hogy az Önkormányzat minimum 6 órában és minimum 2 hónapra foglalkoztathat.
Döbröközön február 1-jétől június 30-ig 20 fő a szociális földprogram keretében szabadföldi, illetve fóliás növénytermesztést végez. Külön területeken március 1-jétől december 31-ig 18 fő a START MEZŐGAZDASÁG PROJEKT keretében végez növénytermesztést, valamint 4 fő szintén decemberig a megtermelt zöldségekből savanyúságot, őrölt paprikát készít. Idén elkezdtük a zsákos gombatermesztést is, melyre szintén nyertünk támogatást.

 


Az idei év március 1-jétől december 31-ig 3 fővel megkezdtük az állattenyésztést. A program keretében pannon-fehér nyulakat tenyésztünk.

 

A nyulak gondozását végzők név szerint ismerik állataikat. Van köztük Gyulám, Ili, Tercsi is.


A tornacsarnok felújításához február 1-jétől május 31-ig 3 főt alkalmaztunk.
7 ember kezdi meg a munkát március 1-jétől október 31-ig. A feladatuk az Iskola utca temetőtől a Széchenyi utca sarkáig lévő árkok burkolása, valamint a falu árkainak tisztítása. Március 1-jétől kezdte meg a munkát szintén 6 ember, akiknek a feladata az önkormányzati területek, horhók útmellékek tisztítása, fakitermelés, valamint csemeteültetés is lesz. Ezek a programok célirányos START közmunkaprogramok, melyek tartalmazzák az eszközbeszerzéseket is 100%-os támogatással.
A hagyományos közmunkára az ön-kormányzat 76 főre adott be pályázatot, hogy mindenkinek biztosítani tudja az előírt 30 napot. A pályázaton összesen 12 főre, 6 órában, 5 hónapra nyertünk foglalkoztatást. A szociális bizottság döntése értelmében a 12 fő helyett 25 főnek biztosítunk munkát, 2 hónapra, napi 6 órában. A kiértesítések a nyártól kezdődnek meg.
Szorgalmazzuk, hogy akinek módja és lehetősége van rá, próbálja megszerezni ezt a kötelező munkaviszonyt önállóan, mert az Önkormányzat idén nem tud majd mindenkit foglalkoztatni közmunka keretében.

 

Krnák Tiborné közfoglalkoztató:

Aki teheti, annak valóban érdemes megnézni, hogy a különböző helyszíneken, fóliában, szabadföldön egyaránt milyen értékes munkát végeznek  ezek az asszonyok, férfiak. Az elmúlt évek tapasztalata alapján már magabiztosan történtek a tervezések, például az, hogy hol, milyen növényt termeljünk. Tudjuk, hogy mire van szüksége a döbröközi közétkeztetést is ellátó konyhának, milyen zöldségféléket keresnek az emberek a piacon, milyen palántát készítsünk eladásra.

A  fóliákból szinte pillanatok alatt elfogyott a saláta, az újhagyma, s bizony a paradicsom és paprika palántáknak is nagy keletje van. A gomba termesztése remek ötletnek bizonyult, mert az első termés szinte pillanatok alatt elfogyott. Rövidesen új zsákok érkeznek, s a régi zsákokból is még kétszer fogunk szüretelni. Csodálatos idén a mák, hatalmas területen hagymát, fokhagymát és burgonyát termesztünk. Van tehát az asszonyoknak mit kapálni, csomózni, s később majd savanyítani is.

 

Az út mellett ígéretesen virágzik a mák, mellette krumpli várja a betöltögetést.

 

A fóliás palánta-neveldében még sok a palánta, de nagy részét már értékesítették.

 

A másik fóliában már piroslik az első paradicsom.

 

Az esővizet több helyen is felfogják, mellyel az öntözést végzik.

 

Semmi nem megy veszendőbe. A kivágott fák gyökereit is hasznosítják, télire felaprogatják, s majd azzal fűtenek, amikor a paprikát kell szárogatni.

 

A leszedett gomba azonnal, frissen kerül a fogyasztóhoz: a piacra és a konyhára.

 

Ez a terület nagyon gazos, de az asszonyok ügyesen, gyorsan rendbe teszik.

 

Az Önkormányzat kutat fúratott számítva a szárazságra. A berki részt innen öntözik majd, ha szükséges.

 

<<<vissza<<<