Ha július, akkor özönvíz

2012.07..29.

 

Ismét lecsapott Döbröközre a vihar. Évek óta majd' minden évben katasztrófa-szerű viharkárok keletkeznek Döbröközön, melynek komoly anyagi következményei vannak. Még most is dolgoznak  a tavalyi viharkárok helyreállításán, s lám, 2012. július 26-án alig egy óra leforgása alatt 40 mm eső esett, ami egyébként nem lett volna baj, mert igencsak szomjaztak már a növények.

Az eddig elkészült árkok, hidak, melyeket a tavalyi vihar elsodort, tönkretett, ezúttal jól vizsgáztak, mert a mostani hatalmas áradattal meg tudtak birkózni. Azonban a Homoki-horhó a hirtelen lezúduló özönvizet nem volt képes levezetni. Hatalmas árkokat, mélyedéseket vágott a víz a homokos talajba, járhatatlanná téve a horhót magát. Ismeretes ugyanakkor, hogy maga a horhó is így keletkezett az évszázadok során - egy-egy vihar, felhőszakadás mindig mélyített rajta.

A mostani következménye is ez, ám "jó hír", hogy a tavalyi viharkárok helyreállítása is még visszavan a Homoki-horhóban, úgyhogy a környékbeli szőlősgazdáknak néhány hetes várakozás után ismét módjuk lesz a pincéjüket ezen az úton megközelíteni, mert rövidesen megjavításra kerül az út.

(Farkas Tamás)

 

Lázár Albert fotói a vihar utáni horhóról:

 

Derékig érő mélyedések keletkeztek. Hátul egy elakadt jármű várt a segítségre.

 

Az elakadt jármű segítségére földmunka-gép érkezett.

 

<<<vissza<<<