Átadásra került Döbrököz Életfája

2012.11.04.

 

November 4-én ünnepi szentmisén emlékezett meg Döbrököz község hívő lakossága, az ünnepre érkező vendégekkel együtt a római katolikus templom védőszentjéről Szent Imre hercegről. Ezen a napon búcsú van Döbröközön. A templomban az oltár közelében kihelyezésre került Szent Imre herceg ereklyéje, első királyunk, Szent István fiának egy ujjperce. Kürtösi Krisztián plébános hosszan méltatta a fiatalon elhunyt herceg életútját, például állítva őt különösen a fiatalság elé.

 

 

A szentmise után az ünneplők átvonultak a döbröközi IKSZT parkjába, ahol a község leendő új szimbóluma az Életfa, vagy ahogy Milkovics Jenő fafaragó mondta: Istenfa várta a felavatást, a megszentelést.

Kis ünnepség következett, ahol elsőként Szili Lajosné polgármester mondott beszédet, majd a fafaragó Milkovics Jenővel közösen elvágták az Életfa köré font nemzeti színű szalagot, mellyel hivatalosan is átadták a község lakóinak e remek alkotást. Hagyományőrzőink döbröközi népviseletben adtak keretet az eseménynek.

Milkovics Jenő ezt követően részletesen elemezte az Életfa szimbolikáját, magyarázatot adott az egyes motívumok jelentéséhez.

Az Életfa körül faragott támlájú padok kerültek elhelyezésre. Minden padnak neve van: Hőseink padja, Hagyományaink padja, Cserénfai István padja, Páhy István padja, Werbőczyek padja, melyeken az elnevezéshez kapcsolódó faragások láthatóak.

Kürtösi Krisztián plébános ezt követően megszentelte az Életfát.

 

 

 

 

 

Farkas Edit népdalokkal, Farkas Péter néptánccal, Selyem Attiláné verssel tette emlékezetessé az ünnepséget.

 

Az ünnepség végén galambröptetésre került sor. A galamb a békét, a lelket, a szentléleket szimbolizálja. Amikor egyszerre a több száz galamb felröppent, mintha az ünneplők lelke is szárnyra kapott volna, fel a magasba. Először két-három csoportban keringtek, majd egymást keresve, egy madár-felhővé váltak és emelkedtek együtt, egyre magasabbra. Végül kitárt szárnyaikkal, testükkel egy-egy kis keresztet alkotva, eltűntek a szemünk elől...

 

 

Selyem Attiláné művelődésszervező invitálására az avató ünnepség közönsége megtekintette az IKSZT nagytermében a már két hete látható festmény- és szoborkiállítást, ahol döbröközi, vagy onnan elszármazott profi és amatőr művészek alkotásai láthatóak. (Farkas Tamás)(Fotók:Farkasné)

 

 

 

 

 

<<<vissza<<<