El kell látni a kutyákat chippel

2012.11.08.

 

Jövő év január 1-jétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók. A kutyatulajdonosoknak még másfél hónapjuk van arra, hogy kedvenc állataikat chippel megjelöltessék.

A jelenleg még egyedi azonosítóval nem rendelkező állatok gazdáinak kötelessége, hogy elvégeztessék a szükséges állatorvosi beavatkozást, amelyet a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőriz. Fontos tudni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.

Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását segítő kormányrendelet alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma.

 

Mi a teendője az ebtulajdonosoknak Döbröközön?

 

A  chip beültetését bármelyik állatorvos elvégzi, ám célszerű a döbröközieknek Dr. Dúró József helyi állatorvost megbízni e feladattal, aki - elmondása szerint - jelenleg is mintegy 100 beültetésre váró chippel rendelkezik, s melyet az igényeknek megfelelően folyamatosan beszerez. Felhívta a figyelmünket arra, hogy az ebtartóknak minden 4 hónapnál idősebb állatát meg kell jelöltetnie a chippel, mert elmulasztása komoly állatvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után. A beültetés, a regisztráció elvégzésének díja szabott, 3500 Ft. + 27 % ÁFA, azaz 4445 Ft-ba kerül ez az egyszeri beavatkozás.

 

A chipről itt olvashat bővebben >>>>>

 

<<<vissza<<<