Megújult épületben  gyógyítanak

2012.12.31.

 

Az orvosi rendelő, védőnői szolgálat, a volt könyvtár és szolgálati lakás felújítása decemberre megtörtént. A felújítás a külső homlokzatot érintette, így az összes nyílászárók, ablakok, ajtók kicserélésre kerültek. Körben az épület új hőszigetelése biztosítja az épület gazdaságos fűtését már jelenleg is. A tervek szerint jövőre a mostani gázfűtésről átállnak gazdaságosabb fatüzelésre. Ez újabb beruházást igényel, melyhez rendelkezésre állnak a pályázati források.

Az orvosi rendelő új színezése barátságossá és széppé teszi a környéket, Döbrököz főutcáját.

Dr. Sánta Ilona háziorvost aktuális kérdésekről kérdeztük.

 

Tisztelt doktornő! A tél beköszöntével szinte menetrend-szerűen sokan influenzásak leszünk, ágynak esünk, kiesünk a munkából. Vajon mi,  döbrököziek mennyire vesszük komolyan ezt a betegséget? Oltassuk-e be magunkat?

Szeretném, ha minél többen élnének a lehetőséggel, és beoltatnák magukat. Az emberek részéről az oltás ellen a legfontosabb ellenérv, hogy ők "nem szoktak influenzásak lenni". Ez nem jelent semmit. Azért nem betegedtek meg az utóbbi időben, mert kb. 10 éve nem volt igazán nagy járvány. Sok embert érintő megbetegedés akkor lép fel, ha az influenza vírus mutálódik. Ez azt jelenti, hogy a szerkezete módosul, szinte egy új vírus keletkezik. Mindenki meg fog betegedni tőle. Aki viszont évről-évre beoltatta magát, jóval enyhébb formában fog átesni a kóron. A szervezetében évről-évre termelődő ellenanyag az új vírus szaporodását mérsékelni fogja. Az oltás 65 év felett, és az idült betegségben szenvedőknek ingyenes. Bárki, aki szeretné beoltatni magát, az oltóanyaghoz jutás módjáról a rendelőben kaphat tájékoztatást.

Egy döbröközi lakos a közmeghallgatáson javasolta, hogy csütörtöki napon a vidéken dolgozók orvoshoz jutásának megkönnyítése érdekében a rendelési idő 14 órától 17 óráig tartson, ugyanis 16 órára a munkából nem érnek haza, így ha orvoshoz kell menniük, akkor el kell kéretőzni a munkahelyről, vagy szabadságot kell kivenniük.

Miért nincs rendelés 16 óra után? Mert az Egészségbiztosítási Pénztár és az ÁNTSZ erre nem ad engedélyt. Az orvos ügyeletre kötelezhető, ha erre kötelezik, 16 órakor az ügyeletben a munkát fel kell vennie. Ha még rendel a saját rendelőjében, akkor erre nyilván nem képes. Egyéb okok is vannak még, ha valakit részletesen érdekel, kérem, jöjjön el a rendelőbe, készséggel adok róla felvilágosítást.

Kedves betegeim! A falu minden lakójának boldog, egészséges új évet kívánok!

 <<<vissza<<<